Ytre Hægeland Gård

Ytre Hægeland Gård er en familiegård i Øvrebø som har vært i familien siden 1688.

Gården drives av oss, Kjell Øyvind Greibesland, som er 12. generasjon og jeg, Cathinka Jerkø. Her lever folk og fe under samme tak, da vi og våre fire barn bor vegg i vegg med ca 100 storfe. Dette gir oss en utrolig fin nærhet til dyrene. Vi er fulltidsbønder begge to, og tar fjøset selv 365 dager i året med kun litt hjelp av en god nabo.

Lokal byggeskikk.

Siden vi har valgt å beholde den gamle lokale byggeskikken i området, der fjøset henger sammen med huset, har vi nå et stort fjøs bestående av 3 avdelinger, bygget av 3 generasjoner på gården. Vi leverer ca 300 000 liter melk i året til TINE og fôrer opp egne oksekalver som blir solgt som kvalitetskalv til Nortura. Fjøset er bygget som et løsdriftsfjøs der alle dyrene går løse, og kyrne melkes med melkerobot. Kalvene får gå på egen binge med mor etter fødsel. Om sommeren kan kyrne gå inn og ut på beite som de vil, og kvigene går i utmarka eller på andre beiter i nærheten av gården. I Innefôringsperioden får de kun egenprodusert grovfôr fra egne og leide arealer i nærheten av gården, i tillegg til en liten andel kraftfôr, brød og poteter.

På naturens premisser.

Vi er opptatt av å drive gården på en best mulig måte ut i fra det tilgjengelige ressursgrunnlaget på gården. Et ledd i det er å utnytte beiteressursene i utmarka, og å åpne opp kulturlandskapet rundt gården. Vi har derfor nå flesteparten av kvigene gående fritt på heia med No-fence-halsbånd innenfor et virtuelt gjerde.

Et annet viktig fokusområde for oss har vært å utnytte ved i fra egen skog og satse på bioenergi. Vi har derfor investert i både vedfyrings- og solcelleanlegg på gården og produserer ved av betydelig omfang for salg og eget bruk. Alt varmtvannet på gården varmes opp av ved, og solceller står for ca 2/3 av det totale strømforbruket.

Læring for livet.

Et ønske om å kunne vise frem gården vår og dyrene våre til litt flere enn bare våre nærmeste venner og familie har vært en viktig drivkraft bak samarbeidet vi har etablert med den lokale skolen.

Vi er opptatt av å være selvforsynte i størst mulig grad, og at neste generasjon skal forstå hvor maten vår kommer fra. Det å som barn å få lov til å være med å dyrke grønnsaker, sette og høste poteter, hente egg i hønsehuset, klekke frem kyllinger og se kalver bli født er viktig læring for livet. Det er de som skal forvalte gårdens ressurser i fremtiden.